Winter at Stable Acre

Stable Acre

A holiday home in rural Norfolk for a London gallerist.

RIBA Regional Award winner, 2012 and the practice was awarded Building Design magazine’s ‘One-Off House Architect of the Year 2010’.

Built on the footprint of a nineteenth century stable block, the building retains its long narrow plan and is divided equally into living and sleeping quarters, each room in the house opening directly onto the south-facing garden and views across the landscape.

The focus of the house is a large tent-like living room with continuous glazing to the garden and distant view. A large fireplace and entrance hall bookend the room and support the pitched roof structure. The glazing and entrance hall can be completely opened up in good weather, allowing the space to feel like a pavilion in the landscape.

The building is made of simple materials all found locally — profiled metal roofing, painted brick walls, timber cladding. However, careful attention has been paid to making the junctions between each building element as fine as possible. The result is a contextual architecture that feels contemporary and light.

Project

New build house and landscape

Location

Norfolk, United Kingdom

Client 

Stuart Shave

Size 

250 m2

Status 

Completed January 2010

Design Team 

David Kohn, Dingle Price, Emily Greeves, Jack Green

Collaborators

Platform Architects
H Smith & Sons
Alan Baxter & Associates

Awards

Building Design ‘One-Off House Architect of the Year’, 2010
RIBA Regional Award, 2012

Photography
Ioana Marinescu
Will Pryce

South elevation
Front barn-style door completely opens in summer
Generous cross ventilation and connection to the outdoors
Aedicules - little houses - are at each entrance
View to fireplace and long south-west vista
Concealed structure affords uninterrupted views
View back to entrance 'house'
Plan and south elevation
Layered construction exposes services
Light falling across different materials
Each room has specific light and relationship to outdoors
Top