Main perspective

Cloud Pavilion

Shortlisted competition entry for a pavilion to welcome visitors to the Olympic Park, inspired by the open vistas of the Lea Valley.

The design was inspired by the history of the site as the place where amateur meteorologist Luke Howard invented cloud classifications — cumulus, cirrus and stratus.

We proposed three different landscapes of cloud-like landforms and a cloud-like pavilion floating above. Underneath the billowing roof would be a series of generous rooms, eachwith its own distinct character, that would house the various required programmes. Organised like a Palladian villa, rooms addressed different orientations and could be used independently or in tandem with other spaces. These included a small auditorium, a multi-purpose hall, a café and a winter garden housing a prayer room.

The pavilion was made of ETFE inflatable pillows supported on timber columns. In keeping with the competition brief, much of the ETFE and aluminium framing system could be recycled from other temporary Olympic venues. The undulating landscape forms could be created with asphalt spoil from the Olympic Park’s pedestrian highways.

Project

Park amenity building and landscape
Open Competition

Location

Olympic Park, London, United Kingdom

Client

Olympic Park Legacy

Size

18 Ha

Status

Shortlisted competition entry 2011

Project Team
David Kohn, Alex Gore, Saya Hakamata, Tom McGlynn

Collaborators
David Buck Landscape Architects
Alan Baxter Associates
Max Fordham LLP

Cloud Pavilion entrance path
North section elevation
North section elevation
Cloud Pavilion section
Top